Waarom

Je zou denken: ‘Nederland’ een land met jaarlijks meer dan genoeg regenbuien, waarom dan zelf nog met water aan de slag? Regenwater is erg zacht, maar nooit helemaal schoon. Als regen over de panelen spoelt blijft er altijd vuil achter. Dit dunne laagje bouwt zich langzaam op bij elke regenbui.

Dan hebben we nog vuil van vogelpoep en pollen welke velen malen hardnekkiger zijn. Dit kan leiden tot hotspots in de cellen waardoor kortsluiting kan ontstaan en het paneel beschadigd raakt. Met name op het platteland vormen ammoniak, pollen, stof en zure regen een kleverige laag vuil, wat na een vijftal jaren kan leiden tot mos-groei. Dit is met een standaard borstelreiniging niet meer te verwijderen. Ook speelt de hellingshoek van de panelen een belangrijke rol. Hoe vlakker de panelen liggen hoe meer last van vervuiling en des te vaker de panelen schoongemaakt moeten worden. De panelen op agrarische installaties liggen meestal vlakker dan op woonhuizen.

Verder is vervuiling afhankelijk van het gebruik. Wordt er bijvoorbeeld periodiek droge mest uitgereden of is er andere activiteit op de akkers rondom uw installatie dan zorgt dit in verhouding voor meer vervuiling. Ook heeft Sopa Service gezien dat een open dakventilatie bij kippenstallen op de zonnepanelen rondom de ventilatoren al na 2 jaar kan zorgen voor een verminderde opbrengst van 30%!

Zonnepanelen worden door veel installateurs nog altijd verkocht als ‘zelfreinigend’ om te voorkomen dat u gaat rekenen met onderhoudskosten wat leidt tot langere terugverdientijden. Gelukkig levert reiniging u onder aan de streep geld op, omdat de schoonmaakkosten snel worden terugverdiend.

De verminderde opbrengsten worden vaak onderschat, maar metingen die door Sopa Service zijn verricht laten in de praktijk een verminderde opbrengst van 3 tot 5% per jaar zien. Daarnaast zijn er diverse instanties (ECN, TUV Duitsland en TNO) welke hier uitgebreid onderzoek naar hebben gedaan en publiceren dat jaarlijks een vermindering van 3-18% op kan treden door vervuiling.

De conclusie kan dus worden genomen dat reinigen voor u wel degelijk zin heeft. Wanneer we de meeropbrengst het eerste jaar na reinigen wegzetten tegen de kosten voor een reinigingsbeurt levert reinigen eens in de 12 tot 24 maanden onder aan de streep geld op. Dat er meerdere malen per jaar gereinigd moet worden is bij hoge uitzondering. Tevens zorgt juist onderhoud voor bescherming op uw investering en een verlengde levensduur, zodat u maximaal kunt profiteren van groene stroom.